Broddetorp – Mitt i Tranriket
Header

Bygdebladet vecka 36 2020

september 8th, 2020 | Posted by Anna Lund in Bygdebladet

Lilla Mekelsmäss 12 september

I år blir det flera aktiviteter vid butiken Tranan under Lilla Mekelsmäss lördagen den 12 september.

Skördemarknad kl 10-13. Egenproducerade grönsaker, plantor, pelargoner med mera. Vi ser gärna att marknaden berikas med t.ex. hantverk, loppissaker… Vill du ha bord, ta kontakt med Birgitta.

Grönsaksutställning. Ställ ut skördeårets vackraste eller konstigaste grönsak.

Cykeldag för hela familjen kl 9-12. Snitslade banor på småvägar och stigar: Kort bana, ca 5 km, längre bana ca 1 – 1,5 mil. Överraskningar och utmaningar längs vägen. I år tänker vi också ha premiär för en cykelaktivitet för de mindre barnen, vid vandrarhemmet.

Klimat- och energirådgivning. Kommunens kunniga klimat- och energirådgivare Thomas Skagenborg svarar på dina frågor och ger råd om kloka åtgärder.

Välkomna till årets Lilla Mekelsmäss! Miljökommittén och Odlarföreningen Små Frön

Natursnokarna Broddetorp

Natursnokarna är ute och snokar igen. Planerade aktiviteter:

Lördag 12 september kl 13.30 – 20. Bäverspaning i kanot. Att paddla på Flian är magiskt, bland kungsfiskare och trollsländor. Vi kommer garanterat att se spår av bäver och om vi kan paddla någorlunda tyst kommer vi nog att få höra plask och få se skymtar av dem framåt skymningen.

26-27 september. Övernattning vid Ruskela källa. Vi tältar, sitter vid elden, grillar pinnböd, lyssnar in skymningen och skogen och pratar om det vi hittar och upplever.

Söndag 11 oktober kl 15. Vildsvinsspaning vid Ore backar. Vid Ore backar blir det tydligt hur vildsvinen håller på att möblera om den svenska naturen. Samling kl. 15 vid affären.

För mer information, se facebooksidan. Kontakt: Anna 070-254 46 54, Petter 073-027 39 62.

Broddetorps biparadis är på gång!

Ett biparadis kommer anläggas bakom skolan i höst, i anslutning till kullen och skolträdgården. Målet är att skapa en trevlig, blommade miljö för både pollinatörer och människor. Initiativtagare är Morgan Johansson, Anna Froster, Petter Bohman och Simon Fogelqvist. Inom området blir det sandiga miljöer med blommor och bärande träd. De sandiga miljöerna blir i sig boplats till flera hotade arter. Projektet görs i Naturskyddsföreningens regi och i samarbete med de fyra initiativtagarna.

Tack till er som tagit iniativ till skapandet av biparadiset! Det kommer att berika skolmiljön, livsmiljön och den biologisk mångfalden. / Red Bygdebladet

Välkomna till Broddetorps GoIF hösten 2020

Gymnastik/styrkepass. Måndagar kl 18.30 – 19.30. Datum 14/9 – 14/12. Ledare Pernilla Emanuelsson.

Ett anpassat coronavänligt pass, lite förflyttningar och jobba mer på stället.

Innebandy/Barn-ungdom.Tisdagar kl 17.30-20.00 med början den 29/9. Lilla gruppen kl. 17.30-18.10. Mellangruppen kl 18.10-19.00. Stora gruppen kl. 19. Åldersindelning via anslag i Broddetorps skola. Kontakt: Ledare Anna Lund, anna@itendi.se, Krister Bayard, bayard@hotmail.se

Innebandy/Vuxna. Söndagar kl. 18 – 19.30. Datum 23/8–27/12. Ledare Håkan Svensson. Medlemskap krävs vid all verksamhet. För kontaktuppgifter, http://idrottonline.se/BroddetorpsGOIF/

Naturum Hornborgasjön

Öppettider september: torsdag-söndag kl 10-16. Café Doppingen öppet fredag – söndag 11-16.

Många aktiviteter under september-oktober: Unika platåberg, vildsvin, tranor i höstkvällen, skådarskolor barn och vuxna, ta med barnvagnen ut i naturen m.m. Se vidare www.hornborga.com.

Boka byabussen!

KomILandhösten närmar sig och alldeles snart kommer man att kunna registrera sig som användare och ladda ned KomILand-appen. Och förstås börja använda de tjänster som fungerar också under pandemin. En träff kommer att ordnas hos oss i Broddetorp och håll också utkik på facebook Komiland. Byabussen har använts av flera i sommar, till stor belåtenhet!

Tipspromenader Sätuna bygdegård

Vi kommer arrangera 2 tipspromenader i höst, men på ett lite annorlunda sätt. Den första sker 5-6/9 och den andra 12-13/9.

Frågorna kommer sitta uppe från 10.00 på lördagen, till 18.00 på söndagen. Då är det fritt att gå när man så önskar under helgen, dels för att glesa ut besökarna, dels för att skapa en större flexibilitet när man har möjlighet att gå promenaden. Promenaden kostar 25kr/pers. Då vi inte kommer finnas på plats kommer betalning endast kunna ske via swish, Mer info vid bygdegården och på vår facebook-sida.

Tempo Tranan sponsrar vinsterna, vilken vi tackar alldeles särskilt för.

Hjärtligt välkomna och hoppas ni tycker detta är en kul variant på promenad i dessa covid-tider.

Styrelsen Sätuna Bygdegårdsförening

Bolums Missionshus

Måndag 7 sept kl.18.00. Terminsstart för UV-Scout. Välkommen från årskurs 2 och äldre.

Lördag 19 sept. kl.19.00. Skördehögtid. Jonas Björck och delar av Evangeliegruppen Falan.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.