Broddetorp – Mitt i Tranriket
Header

Bygdebladet vecka 11 2020

mars 19th, 2020 | Posted by Anna Lund in Bygdebladet - (0 Comments)

KomILand 

Lanseringen av projektet KomILand är uppskjuten. Således blir det ingen lanseringdag 14 mars. Vi ber att få återkomma med ny  information. 

                                                   Arbetsgruppen för KomILand/Intresseföreningen 

 

Kallelse till årsmöte i Broddetorpsortens Intresseförening 

Årsmötet äger rum söndagen den 15/3  kl 16.00 i Församlingshemmet, Broddetorp. 

Korande av Årets Broddetorpare.  Årsmötesförhandlingar. Förslag till moderniserade och förenklade stadgar för föreningen beslutades vid förra årsmötet, nu dags för uppföljande beslut. Förtäring. Välkomna! 

Bli medlem i Intresseföreningen! 

Tillsammans verkar vi för en positiv utveckling i bygden. 

Årsavgift 120:-.Betala till bg 394-3578 eller med Swish, 1234 48 77 73, Glöm inte att ange namn och adress.                             /Styrelsen i Intresseföreningen 

 

Årsmöte i Broddetorpsortens Hembygdsförening 

Välkomna på årsmöte i hembygdsföreningen söndagen 22/3 kl 16.00 i Församlingshemmet, Broddetorp. Vi bjuder på smörgås, kaffe och kaka.  Förhandlingar, lotterier, musik, hemlig gäst. 

Välkomna!                              /Styrelsen         

 

Berättarkväll på Broddetorps bibliotek     

Bortom kärlekens gräns – Anders Holmberg berättar. En berättarföreställning fylld med ”så mycket mänskligt lidande och så mycket varnande lärdomar…” Två noveller av Gabriel Garcia Márquez återberättas. Anders utbildar i berättande och är tvåfaldig  svensk mästare i berättar-slam. 

Broddetorps bibliotek onsdag  25 mars, kl 18.00. Fri entré. Välkommen på en inspirerande kväll! 

 

Sätuna Bygdegård: Höns och ankor 

I temaserien ”Finessen med livet på landet” har vi nu kommit till hönsen och ankorna. Med Mats Rosengren. Torsdagen 26/3 kl 19. (Uppföljande studiebesök följer 23/4.) 

                                                   Intresseföreningen&Bygdegårdsföreningen 

 

Årsmöte i Odlarföreningen Små Frön 

Årsmötet hålls  i caféet, Träffpunkten, söndagen 29/3 kl 11. Årsmötesförhandlingar, odlarprat och fika. Alla intresserade välkomna!       /Styrelsen 

 

 

Transäsong och gratis parkering för dig 

Den 15 mars öppnar naturum och Café Doppingen för säsongen. Då blir det boksläpp med högläsning kl 11 av Lasse Holgersons barnbok Tranan Ture och föredrag kl 14 av fotograf Torbjörn Skogedal. Om antalet tranor inte ökar tidigare så öppnar Trandansen 21 mars. I år finns inga parkeringsautomater utan betalningen betalas via Swish. Du som bor i Broddetorp får gratis parkering genom att klippa ut den här informationen och lägga i bilrutan. 

                                                       Naturum Hornborgasjön 

 

 

 

          

Mat & klimathelg – Broddetorpsskolan 

Helgen 4-5 april kl 11-15 blir det marknad och festival på temat Mat för klimatet. Gymnastiksalen fylls med lokala odlare som säljer sina varor. I biblioteket blir det små miniföreläsningar på tema mat och klimat. Det kommer att handla om jordmån och odling, matsvinn, skolträdgården samt om cykelsemester runt Hornborgasjön mm. Det färdiga programmet ej utannonserat ännu. 

                                                Arr. Lokala producenter i samarbete med Studiefrämjandet 

 

Bolums Missionshus 

Lördag 21 mars kl 19. Musikcafé. Konsert med TRE VÄNNER: Sören Eklund, Hans Jadenfeldt o Per-Inge Jorstig. 

Fredag 10 april (Långfredagen)  kl 10. Gudstjänst med nattvard. Jonas Björck 

Lördag 18 april kl 19. VÅRHÖGTID med sång av HIMLASÅNG från Skövde. Jonas Björck 

 

 

Bygdebladet vecka 7 2020

februari 10th, 2020 | Posted by Anna Lund in Bygdebladet - (0 Comments)

Sätuna Bygdegård
Torsdag 27/2 kl 19.00. Sätuna-akademin: En segling till Shetlandsöarna. Med Kristina Pryssander.

Årsmöte i Broddetorps Gymnastik- och Idrottsförening
BGoIF håller årsmöte söndagen den 8 mars kl. 17.00 i Församlingshemmet, Broddetorp. Kaffe och smörgås serveras. Hjärtligt välkomna! /Styrelsen

KomiLand! – Nya resmöjligheter för bygden
Lördagen den 14 mars blir det högtidlig invigning och lansering av KomiLand Broddetorp. Projektledningen berättar om detta projekt för ökade resmöjligheter på landsbygden samt instruerar om hur man använder KomiLand-app och hemsida. Första etappen innefattar en el-minibuss för bygden samt samlad möjlighet att boka Västtrafik-biljetter och Närtrafik.

Minibussen kommer att ha sin placering vid butiken Tranan, söder om containrarna för återvinning. Där installeras laddstation för bussen. Men inte bara det. Samtidigt sätter Vallebygdens upp en laddstolpe i anslutning med ladd möjlighet för två bilar.

Preliminärt program:
Tid: Lördag 14 mars kl 11.00 -16.00. Plats: Träffpunkten, sporthallen och skolgården.
Kl 11.00. Högtidlig invigning.
Sopplunch på caféet.
Projektledningen berättar om KomiLand.
Instruktion om användning av app och hemsida. Utrymme för nya idéer och förslag.
Hela eftermiddagen blir det olika aktiviteter för barn. God eftermiddagsfika på caféet.
Minibussen kommer denna dag att finnas på skolgården.
Komplett program för dagen kommer i nästa bygdeblad samt via affischer mm

KomiLand soppcaféer
Tisdagarna 25 februari och 10 mars blir det soppcaféer med tema KomiLand. På Träffpunkten
kl 17.30-20.00 ca. Vår KomiLand-konsulent Niclas kommer att finnas på plats och informera. Vi bjuder på soppa och hembakat bröd. 25 februari är det semmeldagen och då bjuder vi även på hembakad semla.
Alla hjärtligt välkomna till aktiviteterna runt KomiLand!
Arbetsgruppen för KomiLand/Intresseföreningen

Kallelse till årsmöte i Broddetorpsortens Intresseförening
Årsmötet äger rum söndagen den 15/3 kl 16.00 i Församlingshemmet, Broddetorp. Korande av Årets Broddetorpare. Årsmötesförhandlingar. Förslag till moderniserade och förenklade stadgar för föreningen beslutades vid förra årsmötet, nu dags för uppföljande beslut. Förtäring.

Lansering av KomiLand Broddetorp kl 16.00. Projektledningen för KomiLand berättar om de olika resetjänsterna och visar hur man använder dem.

Bli medlem i Intresseföreningen!
Tillsammans verkar vi för en positiv utveckling i bygden.
Årsavgift 120:-.Betala till bg 394-3578 eller med Swish, 1234 48 77 73, Glöm inte att ange namn och adress. Styrelsen i Intresseföreningen

Tempo Tranan Broddetorp
Ni har väl inte missat att vi nu erbjuder 100-kortet på Tempo!! ?
Du får en stämpel varje gång du handlar för minst 200 kr, 2 stämplar vid 400 kr o.s.v. När du har samlat ihop 10 stämplar får du 100 kr extra att handla för (gäller ej tobak, tips och post).

Stämpelkortet frågar du efter i butiken. OBS: glöm inte att ha med kortet varje gång du handlar för att få en stämpel. /Personalen Tempo Tranan

Naturum Hornborgasjön
Sportlov: Djurens Olympiad. Tisdag 11/2 och torsdag 13/2 kl 13.00. Tävla med djuren i längdhopp, löpning och flygning.

Bolums Missionshus
Lördag 22 februari kl 19.”Följ med Sirkka-Lisa till Grönland ”. Bildvisning av och med tidigare Grönlandsmissionären Sirkka-Liisa Marin, Floby. Servering.

Bygdebladet vecka 3 2020

januari 14th, 2020 | Posted by Anna Lund in Bygdebladet - (0 Comments)

Fler resmöjligheter på landsbygden!
Som Bygdebladet informerat om tidigare så kommer projektet KomiLand att starta under februari. Då ska Broddetorps-appen där allt kan bokas vara klar. Vi får en el-minibuss som kommer att ha sin placering vid Tranan. Den kan bokas av privatpersoner och föreningar som behöver transportera en grupp människor eller frakta något. Buss, tåg inom regionen och Närtrafiken kan också bokas i appen.

Från april tillkommer Samåkning och Låna grannbilen.

Piloter att testa appen kommer att utbildas 17 februari. Ett lanseringstillfälle för KomiLand Broddetorp kommer att ordnas. Är du intresserad av att hjälpa till med detta spännande och urviktiga projekt? Eller vill du bli testpilot? Kontakta Birgitta Hedström, telefon och e-post under strecket. Intresseföreningen och arbetsgruppen för Komiland

Broddetorps Kyrkliga Syförening
Behållningen från auktionen inklusive lotterier, kaffeservering mm blev ca 33.000 kr. Ett varmt TACK för alla gåvor och till Er alla som stöttar vår verksamhet.

Broddetorp i december 2019, Styrelsen

Årets Broddetorpare
Ifjol blev Mailyn Hagman Årets Broddetorpare för sitt arbete med Sätuna-akademin. Vem bör bli Årets Broddetorpare? Mejla ditt förslag till Birgitta Hedström, e-post:hedstrom@artech.se, eller lägg förslaget i min brevlåda, Fjällåkravägen 1. Förslag lämnas senast 12/2. Årets Broddetorpare koras på Intresseföreningens årsmöte.

Årsmöte i Intresseföreningen
Intresseföreningens årsmöte hålls söndagen den 15 mars i Församlingshemmet, Broddetorp., start kl 16.00. Mer information om programmet kommer i nästa bygdeblad. /Styrelsen

Vad är Broddetorpsortens intresseförening?
Intresseföreningen huvudsyfte är att verka för en positiv utveckling i Broddetorpsbygden. En av huvuduppgifterna för föreningen är att äga och förvalta den fastighet som inrymmer ortens dagligvaruhandel. Under årens lopp har en mängd projekt drivits av föreningen med syfte att stärka orten som en attraktiv plats att bo och leva i.

För att vara med och forma och stödja vår bygd, gå med i Broddetorpsortens Intresseförening. Medlemsavgift 120:-/år, bankgiro 3943578 eller Swish 1234-487773. Vill du ha kontakt med föreningen, ta kontakt med ordförande Susanne Johansson, e-post: ordforande@broddetorp.se.

Sätuna Bygdegård: Sätuna-akademin
Den 30/1 kl 19.00 kommer Lars-Erik Kullenwall och berättar under rubriken ”Min anknytning till och minnen från Sätuna”.
27/2 kl 19 kommer Kristina Pryssander och visar bilder och berättar om en segling till Shetlandsöarna.

Yoga i vår
Välkommen till vårens yogakurs i Broddetorps församlingshem. Torsdagar kl 19-20.30. Start 23 januari. 15 tillfällen under våren kostar 1000 kr. Du kan annars betala 100 kr per tillfälle.
Anmälan och frågor till Åsa Flodin 0768-99 49 25.

Medlemskap i Broddetorps GoIF
Medlemsavgiften för 2020 är 100 kr för vuxna och 50 kr för barn/ungdom, där åldersgränsen är 25 år. Eller 250 kr för familj (1-2 vuxna samt hemmaboende barn/ungdomar t.o.m. 25 år). Avgiften betalas till bg 5707-6358 eller Swish 123 059 3004.
God fortsättning önskar Styrelsen i BGoIF

Bolums Missionshus
Söndag 26 Januari kl 18. Gudstjänst med nattvard. Gabriella Enblom
Måndag 27 Januari kl 18. Terminstart UV-Scout, alla fr o m årskurs två och äldre välkomna.
Lördag 22 Februari kl 19. Följ med Sirkka-Lisa till Grönland. Bildvisning av och med tidigare Grönlandsmissionären Sirkka-Lisa Marin, Floby. Servering.

Bygdebladet vecka 48 2019

november 27th, 2019 | Posted by Anna Lund in Okategoriserade - (0 Comments)

Butiken behöver miljövänliga kyl- och frysdiskar

Från årsskiftet gäller nya lagar för kyl- och frysanläggningar inom livsmedelshandeln.

Gamla kyl- och frysdiskar ska fasas ut, för att ersättas med modern utrustning med

nya miljövänliga köldmedel.

Läget är relativt akut då Tempo Tranans nuvarande kyl- och frysanläggning är mycket

ålderdomlig. Tranans handlare sökte därför EU-bidrag, men ansökan nådde dessvärre inte hela vägen fram.

Broddetorps Intresseförenings styrelse arbetar nu intensivt med att söka annan

finansiell lösning.

Julcafé med julbord

Tisdag 3/12 julcafé på Träffpunkten kl 18-20. Nu inbjuder vi åter till julbord. Vill du bidra med någon rätt till bordet så är du välkommen. Kontakta Birgitta Hedström, e-post och telefon se nedan eller Berit Modin, tel 0500-491234. Vi bjuder på maten men skänk gärna valfri summa till insamlingen till UNHCRs flyktingarbete på plats (OBS kontanter). Ta gärna med din språkvän!

Varmt välkomna! Miljökommittén och Odlarföreningen Små Frön

KomiLand startar i februari!

Nu har projektet fått fram olika tjänster för resor, bl.a. samåkning och minibuss att hyra. Projektledaren Magnus Fredricsson kommer och presenterar tjänsterna och samtalar kring genomförandet. Delar av Intresseföreningens styrelse kommer att delta på mötet, men vi vill gärna att fler intresserade deltar! Intresserad? Kontakta Birgitta Hedström, tel 491390 eller e-post hedstrom@artech.se.

Vi vill också informera om att det andra projektet, KollaKoll, har sin enkät om mobilitet och delning av resor på landsbygd färdig. Man önskar att så många som möjligt av bygdeborna fyller i den. Vill du fylla i enkäten, kontakta mig, Birgitta. Men den kommer också att distribueras på annat sätt.

Luciafirande i Sätuna Bygdegård

Sedvanligt luciafirande i bygdegården söndagen den 8 december kl 16.00. Vi önskar att det kommer många barn!

Alla barn och vuxna välkomna till Luciafirande!

Ny tid för helgmålsböner

Helgmålsbönerna i Broddetorps kyrka har fått en ny tid under vinterhalvåret. Nu är samlingarna klockan 16.00, och så kommer det att vara fram till sommartiden börjar i mars.

Broddetorp är unikt när det gäller helgmålsböner som hållits i drygt 15 år, och alltid av lekmän. Ingen annan församling i stiftet har varit igång lika länge. Det är enkla samlingar som pågår 15 minuter och ger en stunds eftertanke inför helgen. Platsen är rummet under läktaren.

Alla är välkomna att vara med.

Handla julmaten på Tranan!

Bolums Missionshus

Lördag 7 december kl 19. Musikcafé – Julprogram med allsång , anekdoter, musikquiz mm.

Bröderna Walther o Gunnar Alriksson berättar ur sitt rika liv bland musik och postservice mm.

Söndag 26 januari kl 18. Gudstjänst med nattvard. Gabriella Enblom.

Måndag 27 Januari kl 18. Terminstart UV-Scout.

Bygdebladet vecka 44 2019

oktober 29th, 2019 | Posted by Anna Lund in Bygdebladet - (0 Comments)

Annonsera i julbladet

Bygdebladets redaktion förbereder ett julblad. Där kan hantverkare av olika slag, konstnärer och andra företag annonsera inför julen. En annonsruta med bild, text och kontaktuppgifter/hemsida till en kostnad av 100 kr. Annonsen skickas till redaktionen senast 23/11, men gärna tidigare så kan vi samråda om annonsen. Välkommen med din annons!

Sätuna Bygdegård

Torsdag 7/11 kl 19. Sätuna-akademin. Klimatförnekelse – Kjell Vowles talar om detta högaktuella ämne.

Broddetorps kyrkliga syförening

Föreningens årliga auktion går av stapeln lördagen den 23 november kl 14.00 i Församlingshemmet. Kaffe med hembakat, lotterier, åror mm. Gåvor emottages tacksamt.

Alla varmt välkomna!

Broddetorps bibliotek

Torsdag 21/11 kl 10. Barnteater: Gumman Lycke i livet leker. En föreställning om fantasi, musik och glädje. För barn 2-6 år. Fri entré. Välkomna!

Julcafé med julbord

Tisdag 3/12 på caféet Träffpunkten kl 18-20. Nu inbjuder vi åter till julbord. Vill du bidra med någon rätt till bordet så är du välkommen. Kontakta Birgitta Hedström eller Berit Modin, tel 0500-491234. Vi bjuder på maten men skänk gärna valfri summa till insamlingen till UNHCRs flyktingarbete på plats. Varmt välkomna!

Miljökommittén och Odlarföreningen Små Frön

Läsecirkel på Broddetorps bibliotek

Intresserade finns som vill starta en ny läsecirkel på Broddetorps bibliotek. Vill du vara med? Kontakta bibliotekarien eller fyll i formuläret på Falköpings biblioteks hemsida.

Bolums Missionshus

Ett STORT tack för gåvor och engagemang kring årets missionsauktion! Det blev återigen en festkväll i missionshuset. Resultatet inkl. lottlistor blev brutto ca 15 600 kr till församlingens scoutkår och övrig verksamhet.

Måndag 18/11 kl 18.00. UV-Scouts familjekväll. Invigning, märkestagning, servering mm. Medverkan av UV-Scouter och deras ledare.

Lördag 7/12 kl 19.00. Musikcafé – Julprogram med allsång och musikkryss med Gunnar och Walther Alriksson. Servering.

Bygdebladet vecka 40

oktober 2nd, 2019 | Posted by Anna Lund in Bygdebladet - (0 Comments)

Handla julklapparna hemmavid?

Broddetorpsbygden har många lokala hantverkare, konstnärer och företag. Vi i Bygdebladets redaktion vill göra ett julblad, ett blad inför julen där lokala producenter kan annonsera sina produkter. Tanken är att gynna Broddetorsbygdens egna företagare och att göra det möjligt för bygdeborna att handla julklappar hemmavid. Att skapa en transportsnål lokal marknad helt enkelt…

Vad säger ni som är verksamma i bygden? Är detta något för er? Hör av er till red via mejl eller telefon.

Meröppet på Broddetorps bibliotek

Genom att skaffa ett passagekort får du tillgång till biblioteket kl 7-22 alla dagar året om. Passagekort fås genom att besöka Broddetorps bibliotek när det är bemannat, tisdagar kl 16-19. Kortet behöver aktiveras av personalen. Meröppet är en service för dig som är över 18 år. Du kan låna, återlämna, reservera böcker och hämta reserverade böcker. Du kan också läsa tidskrifter och studera. Du kan även använda biblioteket för olika typer av möten efter kl 18 vardagar och 7-22 på helger (skolans verksamhet pågår 7-18 måndag-fredag). Det meröppna passagekortet är personligt och du är ansvarig för de personer du släpper in. Alla besök loggas. Lyset släcks och larmet går på kl 22. Ställ iordning efteråt och håll vårt gemensamma bibliotek fint. /Broddetorps bibliotek

Bokprat på Broddetorps bibliotek

Torsdag 17/10 kl 17.30. Yvonne Eriksen berättar. ” Hon är en välkänd naturkraft i de västra delarna av vårt land. Många är de som blivit inspirerade, imponerade och skrattat gott när hon släppt lös fantasin och börjat berätta.” Vi bjuder på hembakt o fika. Fri entré. Arr: Faköpings bibliotek och Studieförbundet Vuxenskolan.

Sätuna Bygdegård, Sätuna-akademin

Torsdag 3/10 kl 19. Matilda Kamb och Paul Bothén berättar om sina företag Grön rehabilitering och Nästegårdens Energi.

Torsdag 7/11 kl 19. Kristina Klingener presenterar sin nya bok.

Välkomna till Broddetorps GoIF hösten 2019

Gymnastik/styrkepass. Måndagar kl 18.30–19.30. Datum 9/9–25/11. Ledare Pernilla Emanuelsson. (pernilla.emanuelsson@svenskakyrkan.se)

Innebandy/Barn-ungdom. Tisdagar kl 17.30–20. Datum 27/8–10/12 X 3.

Lilla gruppen 4-6 år kl 17.30-18.10. Mellangruppen 7-9 år kl 18.10-19.00. 10+gruppen kl 19. Kontakt: Ledare Anna Lund, Krister Bayard.

Aikido/Barn. Onsdagar kl 17-18.30. Datum 11/9–11/12. Instruktör Anna Dahlgren Johansson, Femke Becht.

Aikido/Vuxna. Onsdagar kl 18.30–20. Datum 21/8–18/12. Instruktörer Annika Lysander, Maj Edman Innebandy/Vuxna. Onsdagar kl 20–21.30. Datum 20/8–10/12. Kontaktperson Csabi Urban.

Styrkelyft. Torsdagar kl 17.30–19.30. Datum 4/7–19/12. Ledare Yngve och Elisabeth Wahlander.

Aikido/Vuxna/Ungdom. Fredagar 13/9, 11/10, 8/11 och 13/12 kl18–20. Instruktörer Maj Edman, Annika Lysander

Innebandy/Vuxna. Söndagar kl 18–19.30. Datum 25/8–29/12. Ledare Håkan Svensson.

Löpning. Måndagar, tisdagar och torsdagar. Start kl 18. För omklädning, dusch och bastu, kontakt Johan Jansson, Krister Bayard.

Medlemskap krävs vid all verksamhet. För kontaktuppgifter, se Broddetorps GOIF hemsida

Jag och mina två fina katter söker nu nytt boende

då vi behöver nya vibbar runt oss i livet. Önskemål: ett litet hyrhus. Dock inte för nära någon jättetrafikerad bilväg. Vet du något ledigt boende så hör gärna av dig till: elin.vasanti@gmail.com/ 070-2523491. Referenser finns. Med vänliga hälsningar, Elin

Naturum Hornborgasjön

har fint program för olika åldrar i oktober:

Föredrag – Varnhem efter Kata, Guidning-Mulle på besök, Föredrag – Hornborgasjön nu och då, Föredrag – Rovdjur i vår närhet, Skådarskola – Rovfåglar, Guidning – Ta barnvagnen ut i naturen, Föredrag – Nyheter från rymden, Höstlov – Natt på Naturum. Se vidare på www.hornborga.com.

Bolums Missionshus

Lördag 12/10 kl 18.00. Missionsauktion, lotterier, åror, servering mm. Jan Gustafsson, Gabriella Enblom. Gåvor mottages tacksamt.

Söndag 20/10 kl 18.00. Gudstjänst med nattvard. Gabriella Enblom.

Bygdebladet vecka 36 2019

september 4th, 2019 | Posted by Anna Lund in Bygdebladet - (0 Comments)

Hedersbroddetorpare!
Intresseföreningen har utsett Hans Gustavsson till hedersmedborgare i Broddetorp. Motivering: Hans tog för ca 25 år sedan initiativ till Triathlon-tävlingen i Broddetorp. Att den årliga Triathlon-tävlingen utvecklas, lever och frodas det får vi prov på varje år. Diplomutdelningen skedde vid årets Triathlon. Tack Hans för ditt initiativ och stort grattis!

Natursnokarna i Broddetorp
Nu har Natursnokarna dragit igång höstens aktiviteter. Nästa tillfälle äger rum söndag 8 september kl 10, Bingo i naturskog och produktionsskog, vem bor var? Därefter 21 september kl 10, Sorkar, möss och näbbmöss. För mer info, se FB-gruppen Natursnokarna i Broddetorp.

Städning vid Tranan
Intresseföreningen inbjuder till deltagande i städning av utemiljön vid vår butik Tranan. Lördagen 14 september kl 10-12. Fika och annan trevlighet bjuds. Välkomna!

Cykeldag för hela familjen
En dag i cykeln tecken! Lördagen 14 september kl 14-17. Start och mål vid Tranan. Lång bana, kort bana och kanske knattebana i samhället. Se affischer för mer info. Frågetävling och vätskekontroller längs banorna. Fika vid Tranan. Alla åldrar välkomna! / Miljökommittén

Lilla Mekelsmäss – skördemarknad vid Tranan
Lördag 21 september kl 10-13. Försäljning av grönsaker och andra produkter. Var med och bygg ett konstverk av årets grönsaker, frukt och blommor! Vi vill bli fler som säljer. Delta med dina grönsaker, frukt, plantor, honung, sylt… Barnen kan ha loppisbord. Hör gärna av er till Birgitta så ser vi till att det finns nog med bord, e-post: hedstrom@artech.se, tfn 0500 491390. Fika kommer att finnas. Välkomna! /Miljökommittén och Odlarföreningen Små Frön

Broddetorpsortens hembygdsförening
Resa till kulturreservatet Vallby Sörgården vid Tidan, en 1800-talsgård. Lördag 28/9, samling vid Tranan kl 9.30. Anmälan till Monica A, 0706 491388 senast 18/9. Guidning, kaffe med hembakt. Kostnad: 100 kr/person, barn gratis. Välkomna!

Sätuna Bygdegård
3 oktober kl 18.00. Sätuna-akademin. Mathilda Kamb och Paul Bothén talar om sina företag Grön rehabilitering och Nästegården energi.
Tipspromenader: 8/9 och 15/9 kl 10-12, start bygdegården.

Yoga
Välkommen till höstens yogakurs i Broddetorps församlingshem! Torsdagar kl 19-20.30, med start 19 september. Anmälan och frågor till Åsa Flodin, 0768-99 49 25.

Brev från Gunilla Lind, Broddetorps förskola
Jag jobbar som rektor på Broddetorps förskola och har genom pedagogerna fått veta att det är mycket spring på förskolans gård på kvällar och helger. Barn/ungdomar klättrar upp på skolans och förskolans tak med risk för olyckor. Det förstörs saker som barnen använder på förskolegården och barn och pedagoger blir besvikna när de kommer ut och ser förstörelsen. Jag skulle vilja be om att föräldrar pratar med sina barn/ungdomar om att det inte är OK och att de som passerar skolan kan ha lite extra uppsikt.

Broddetorps Kyrkliga Syförening
börjar sina aktiviteter onsdag 4 september kl 14 i Församlingshemmet. Välkommen!

Broddetorps GoIF
Se alla höstens aktiviteter i och utanför gympahallen på idrottonline.se/BroddetorpsGOIF.

Vi hoppas att hela programmet får plats i nästa bygdeblad…

Bolums Missionshus
Lördag 21/9 kl 19.00. Skördehögtid. Sång o musik med Sångskatten från Falköping. Gabriella Enblom. Servering.
Lördag 12/10 kl 18.00. Missionsauktion, lotterier, åror, servering mm. Jan Gustafsson och Gabriella Enblom. Gåvor mottages tacksamt!

Bygdebladet vecka 32 2019

augusti 8th, 2019 | Posted by Anna Lund in Bygdebladet - (0 Comments)

Sätuna Bygdegård

Tipspromenader: Söndagar kl 10-12, datum 25/8, 1/9, 8/9, 15/9. Start bygdegården.

Sätuna-akademin: Torsdag 29/8 kl 18.00. Grålleprat & visning. Med Per Wahlström, Tidaholm.

Komplettering: Återvinningsstationen vid Tranan

I förra bygdebladet skrev vi om återvinningsstationen. På Förpacknings- och Tidningsinsamlingens hemsida (FTI) kan man se en tidtabell för tömning av respektive container. Där kan man också anmäla om en container är full, vilket är en bättre metod än att ringa telefonnumren på containrarna. / Styrelsen Intresseföreningen

Bygdefester?

Det har varit tunnsått med bygdefester under senare år. Intresseföreningens styrelse har talat om att göra något åt den saken.

Vad säger ni, bygdebladsläsare? Midsommarfirande på Heljesgården, bygdefest i augusti… Vad skulle ni vilja ha, och vad vill ni engagera er i?

Hör av er till ordförande Susanne Johansson på tel 070- 2447920 eller e-post ordforande@broddetorp.se. Eller till sekreterare Birgitta Hedström, tel 0500-491390, e-post hedstrom@artech.se.

Miljökommittén

Cykeldag för hela familjen arrangeras i år lördagen den 14 september kl 14-17. Lilla Mekelsmäss, skördemarknad vid Tranan, äger rum lördagen 21 september kl 10-13. Välkommen att delta med dina produkter. Mer information om båda arrangemangen kommer i nästa bygdeblad.

Välkomna till Broddetorps Triathlon 2019

Lördagen den 17 augusti. Samling/ombyte 9.00 – 10.15, Broddetorps sporthall. Mer information och info om anmälan finns på anslagstavlan vid affären eller via http://idrottonline.se/BroddetorpsGOIF/ Arrangör: Broddetorps GoIF

Viktig information till närboende angående Triathlon

Start i Bjärsjön kl 11.00. Löpmomentet går via Blombacken, Munkatorp, Brestorp, Atomledningen, Afzegården och ner till affären mellan ca 11.05 och 12.00. Cykling sker på gamla banvallen från affären till Gisslagården/”Bjällumalia” och tillbaks till byn på Falköpingsvägen ca 11.30–13.00. Kom gärna och heja utefter banan eller vid målet. Vanliga trafikregler gäller för de tävlande. Om möjligt ber vi er undvika trafik med stora maskiner och fordon under tävlingen. Tänk också på hundar, hästar och andra djur som kan bli skrämda av de tävlande. Banvägen kommer att vara avstängd utanför affären. Besökare till affären hänvisas till parkering vid vandrarhemmet eller på Centrumvägen. Försäljning av korv och fika.

Välkomna! /Styrelsen i BGoIF

Teater vid Naturum: Macbeth 2069 – efter klimatkatastrofen

Föreningen Teaterveckan spelar. Lämpar sig (trots svärtan) för både barn och vuxna.

Fredag 23 augusti kl 19, lördag 24 augusti kl 15 & kl 19, söndag 25 augusti kl 15. Pris vid förköp vuxna 100 kr, pensionär 75 kr, barn 6-16 år 0 kr, dubbla priset på plats. Förköp biljetter på www.kulturbiljetter.se, läs mer om pjäsen på www.teaterveckan.se.

Naturum Hornborgasjön

Sön 18 augusti kl 14. Skådarskola -vadare. Samling vid Naturum. Guidning för dig som är nyfiken på fågelskådning.

Fre 30 augusti kl 10. Guidning-ta barnvagnen ut i naturen. Fika vid brasan, lek för syskon.

Söndag 1 september kl 10-16. Hornborgadagen. Svamputställning, lokalproducerad mat, tipspromenader, skattjakt, ringmärkning, småkrypshåvning och mycket mer.

Lör 7 september kl 20-22 ca. Guidning- fladdermöss. Samling Doppingen. Mörkervandring med Petter Bohman.

Bolums Missionshus

Måndag 2/9 kl 18.00. Terminstart UV-Scout. Alla fr.o.m årskurs två och uppåt är välkomna!

Bygdebladet vecka 22 2019

juni 12th, 2019 | Posted by Anna Lund in Bygdebladet - (0 Comments)

Återvinningsstationen vid Tranan
Containar vid återvinningsstationen i Broddetorp är ibland fulla. Detta är förstås väldigt retligt när man har samlat ihop sitt material och kommer till stationen. Det är FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB som har hand om containrarna. När de är fulla ska man ringa till FTI, tfn 0200-88 03 11 och meddela detta. Telefonnumret står också på containrarna.
Så, tråkigt nog, får man ta med sig sitt material hem när det är fullt. Ställ aldrig material på marken vid stationen.
Styrelsen i Intresseföreningen

Vägen till badplatsen
Det kommer att sättas upp en skylt ”Enskild väg” vid Jonstorpsvägen. Men det betyder inte att någon ska hindras från att beöka badplasen. Alla som vill använda badplatsen är välkomna!

Styrelsen i Jonstorpsvägens vägsamfällighet

Inbjudan Broddetorps Triathlon 2019
Lördagen den 17 augusti. Samling/ombyte 9.00 – 10.15 i Broddetorps idrottshall. Genomgång 10.15.
Lång bana: simning 300 m, löpning 7,0 km och cykling 22 km. Herr- och damklass.
Kort bana och lag: Simning 150 m, löpning 7,0 km eller 3,2 + 3,8 km, cykling 11 km.
Start: kl 11.00 Bjärsjön (samåkning). Bilda lag med t. ex. familjen, föreningar, företag, skolklassen m m. Laget består av upp till 4 deltagare – simning en person – löpning en eller två personer, växling sker efter 3,0 km vid vätskekontroll – cykel en person.

Anmälan före den 12 augusti, 100 startplatser finns: Startavgift 200 kr, ungdom (20 år) 50 kr samt lag 300 kr.
Senare eller direktanmälan: Startavgift 300 kr (gäller ej ungdom), lag: 400 kr.
Anmälan: via bankgiro 5707-6358 eller Swish 1230593004. Märk Triathlon, namn, klubb/ort och klass.
Vid frågor: Ordf. Krister Bayard 070-6660458 eller Kent Andersson 070-2217544, kent.hornborga@gmail.com.

Välkomna!

Arrangör: Broddetorps GoIF. http://idrottonline.se/BroddetorpsGOIF/

Naturum Hornborgasjön
Öppettider maj t.o.m. augusti kl 10-17.
Sommar på Naturum: Visning inne och ute kl 11 och 15. Äventyrliga familjen kl 10-16 (äventyrsväska med uppdrag, tips och utforskarmaterial).
Sön 2 juni kl 14. Guidning – Stenåldern på besök. En jägare och en samlare hamnar i vår tid och tar barnen ut på jakt längs Hornborgasjöns strand. Ta gärna med fika. Samling vid Doppingen.
Ons 5 juni kl 22. Skådarskola – Nattsångare. Samling vid Naturums parkering.
Sön 9 juni kl 14. Guidning – Naturpoesi. Vandring med Seraphina Norman.
Sön 16 juni kl 14. Guidning – Humlornas värld. Följ med Björn Cederberg på vanring genom markerna.
Fre 28 juni kl 10. Guidning – Ta barnvagnen ut i naturen. Naturpromenad. Fika vid brasan, lek för syskon. Vi bjuder på kaffe och något gott från murikkan. Ta gärna även med eget fika.

Löfwings
Utställningar:
20-årsjubileum på Löfwings med bilder ”Från då till nu”.
Sommarutställning med Nordic Wildlife Art (29 juni – 28 juli).
Öppettider fram till 16 juni:
Onsdag, torsdag, lördag och söndag kl 10-17, kvällsöppet 29 maj och 5 juni kl 18- sent.
Kristi himmelsfärd 30 maj kl 10-17, fredag 31 maj kl 10-17, nationaldagen 6 juni kl 10-17.
Semesterstängt 17 juni – 21 juni.
Sommaröppet 26 juni – 18 augusti:
Midsommardagen 22 juni kl 10-17. Onsdag, torsdag, lördag och söndag kl 10-17.

Bolums Missionshus
Söndag 2 juni kl 15.00. Friluftsgudstjänst hos familjen Eskilsson, Toltan. Maria Persson, Falköping, sjunger o spelar, Medtag fikakorg.
Söndag 30 juni kl 11.00. Avslutningsgudstjänst på UV-Scoutlägret OSLAGBART på Eds Gård.
Närmare 3800 deltar varav en grupp från Bolums UV-scoutkår.

Bygdebladet vecka 18 2019

april 30th, 2019 | Posted by Anna Lund in Bygdebladet - (0 Comments)

Broddetorpsortens Intresseförening
Vid årsmötet 10 mars återvaldes Susanne Johansson till ordförande i föreningen. Om du vill ha kontakt med föreningen, kontakta Susanne på tel 0702-244 79 20. .

Årets Broddetorpare
Vid Intresseföreningens årsmöte korades Mailyn Hagman till Årets Broddetorpare.
Motiveringen:
”För att hon är drivande i Sätuna-Akademin. Akademin ordnar föreläsningar av personer från bygden i intressanta ämnen. Särskilt värdefullt är att den skapar utrymme för människor som annars inte berättar att berätta. Akademin stärker intresset för bygden och bidrar till stoltheten över vår bygd. Sätuna-Akademin har blivit en trivsam och populär mötesplats i en fin bygdegård.”

Plantmarknad utanför butiken Tranan
Lördag 11 maj kl 10 – ca 13. Om du vill delta med dina plantor eller andra produkter, kontakta Birgitta Hedström, e-post hedstrom@artech.seeller tel 491390.
Välkomna till årets plantmarknad!
Odlarföreningen Små Frön och Miljökommittén

Hembygdsdagen
Välkomna till Bankastugan söndagen den 12 maj kl.14.00 – 16.30. (Obs. Ej Kristihimmelsfärdsdag).
Program:
Underhållning: Siv från Falköpingsrevyn med Lennart och hans vänner. Lotterier ev. antikloppis. Flaggutlottning för medlemmar. Tipspromenad för barn och vuxna och alla barn får vinster.
Fika hembakat. Alla hjärtligt välkomna!
Obs! Vid dåligt väder är vi i Broddetorps församlingshem.
Broddetorpsortens Hembygdsförening

Natursnokarna Broddetorp
Söndag den 12:e maj får vi vara med på ringmärkning vid Kärragården, ovanför Naturum. Samling kl 8.00 där. Nära möten med fåglar, nya kunskaper och klappmöjligheter garanteras.
Frågor? Ring Petter, 073-027 39 62..Mer info på facebookgruppen Natursnokarna Broddetorp.
Väldigt välkomna!

Välkomna till Broddetorps Triathlon 2019
Lördagen den 17 augusti. Samling/ombyte 9.00 – 10.15, Broddetorps idrottshall. Mer information, och för anmälan, finns på anslagstavlan vid affären eller http://idrottonline.se/BroddetorpsGOIF/
Arrangör: Broddetorps GoIF.
Ur Naturums program
Lördag 4 maj kl 6-16.Fågeltornskampen.Kika förbi och räkna arter på Fågeludden vid Naturum
Lördag-söndag 4-5 maj kl 8-11. Ringmärkning av fåglar. Följ pilar från parkeringen.
Söndag 5 maj kl 11,12,14,15 på Doppingen.Familjeföreställning: Flygshow. Vetenskapsshow om vad som krävs för att ta sig upp i luften och stanna där. I samarbete med Dahlénium.
Torsdag 9 maj kl 18 på Doppingen. Skåda bättre och roligare. Med Lotte Berg.
Söndag 19 maj kl 14 vid Naturum. Skådarskola – Dyk- och simänder.
1-26 maj. Barnens skräputmaning.  Plocka skräp, fotografera dig med påsen och visa på Naturum 26 maj.

Bolums Missionshus
Söndag 2 juni kl 15.00. Friluftsgudstjänst hos familjen Eskilsson Toltan. Maria Persson, Falköping, sjunger o spelar.